Thursday, December 30, 2010

Tinted Cermin Tingkap Rumah - HOME WINDOW TINTING (bilingual)



























Cara Tinted Cermin Tingkap Rumah

How to Tint Windows at your Home


 1. ukur panjang dan lebar tingkap yang hendak
1. measure length and width of the window


 2. Ukur dan tandakan pada plastik tinted.
2. Measure and mark on the tinting film.

 3. potong plastik tinted guna pisau dan pembaris logam.
3. cut the tinting film with knife and metal ruler.


 4. Semburkan cecair sabun pada cermin tingkap
Sabun licin memudahkan untuk mengubah kedudukan plastik tinted.
4. Spray liquid soap on the window glass
Soap used to make it easier to change the position of the tinting film.

 5. Tanggalkan lapisan belakang plastik tinted
5. Remove the back layer of the tinting film


 6. Lekatkan plastik pada cermin yang telah disembur cecair sabun dan semburkan cecair sabun di atas plastik.
6. Paste the film onto the mirror which has been sprayed by liquid soap and spray more liquid soap on the film.


 7. Guna kain dan urut ke kanan, kiri, atas dan bawah untuk menyingkirkan air sabun sehingga tiada gelembung udara.
7. Use a cloth and massage the film to the right, left, top and bottom to remove the soapy water until no air bubbles.



Kalau tak guna air sabun boleh guna hair dryer untuk melekatkan pada cermin tapi kena guna letrik sikit la..
If you do not use soapy water you can use hair dryer to attach the film to the mirror but then you should pay extra on your electrical bill.


so..SELAMAT MENCUBA and Do It Yourself.
 


12 comments:

  1. salam perkenalan...

    good info...saya tengah mencari plastic tinted tu...kat mana nak carik??

    email sya: rzmyname@gmail.com

    ReplyDelete
  2. Thanks rossysweety..yup! sy pun beli kat parkson..

    ReplyDelete
  3. tq...nanti sy pi parkson ...hehehehe...ari tu gi houz depot , ada gak..tapi plain la...tp kaler kat awak tu lagik cantik la..

    ReplyDelete
  4. blh gak wat campur2..cth kalau kat dapur blh sesuaikan dengan warna kabinet dapur..kalau kat bilik blh sesuaikan dengan warna dinding n perabot dlm bilik..cth kalau kabinet dapur ada kombinasi warna hitam putih blh tint guna warna hitam dan putih.

    ReplyDelete
  5. tanya lagik ni..berapa rm utk segulung ?

    ReplyDelete
  6. saya tak brp ingat harga dia lebih kurang RM22.90 semeter untuk yg lebar lebih kurang 1 kaki, satu lagi RM44.90 semeter utk lebar yg lebih kurang 3 kaki.

    ReplyDelete
  7. cantiknye..tp kt tmpt saya xde parkson..kt jusco ade ker? urgent sesgt coz tingkap dapur tu nampak mcm ade org pandang2 je dr luar..huhu

    ReplyDelete
  8. kat tempat saya plak xkde jusco..tapi saya pernah la round kat jusco tempat lain..rasanya mcm ada..cuba cari..kalau xde g cari kat mana kedai home decor atau kedai hardware.

    ReplyDelete
  9. Salam, berapa lama tahan kalau kita tinted sendiri macam ni? skg kualiti masih OK kat rumah U?

    ReplyDelete
  10. Wsalam..skrg masih ok lagi..boleh dikatakan still nampak mcm mula2 pasang dulu..

    ReplyDelete
  11. Salam, tingkap sy dah bertinted dengan warna gold, boleh tak kalau saya nak tambah tinted macam awak ni tanpa perlu buang tinted yang sedia ada?
    Tinted yang sekarang ni bila buka lampu nampak clear kat dalam rumah.

    ReplyDelete